Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Επτά και κάτι ...

via Pinterest



Πέρασαν δύο μήνες από τα γενέθλιά της και δεν πρόλαβα να της γράψω ούτε μία ευχή. Νιώθω άσχημα και πολλές τύψεις γι' αυτό, όπως και για πολλά άλλα τον τελευταίο καιρό.
Τη βλέπω να μεγαλώνει και θέλω να σταματήσω το χρόνο. Είναι πια 7 και είναι απλά υπέροχη, όσο υπερβολικό και στερεότυπο κι αν ακούγεται αυτό, όταν το λέει μία μάνα για το παιδί της.
Είναι υπάκουη, ευγενική και πολύ ευαίσθητη καρδούλα. Βέβαια, έχουμε και τις κακές μας στιγμές, αλλά γι'αυτές φταίω κυρίως εγώ, γιατί οι αντιδράσεις και τα λόγια των γονιών υποκινούν αντίστοιχα την όποια συμπεριφορά του παιδιού. Ποτέ δε φταίνε τα παιδιά για τίποτα, σε όποια ηλικία κι αν είναι γιατί φέρονται, σκέφτονται και πράττουν όπως ακριβώς έχουν μάθει.
Αν κάνω μια ευχή για τα έβδομα γενέθλιά σου θα είναι να σε μεγαλώσουμε ώστε να γίνεις ανεξάρτητη, να έχεις αυτοπεποίθηση και να είσαι δίκαιη με τους ανθρώπους που θα συναντήσεις στη ζωή σου..
Σ΄αγαπάμε πολύ.






Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Τέσσερα και κάτι ...


via pinterest

Τεσσάρων ετών και 8 ημερών επισήμως από τις 17 Σεπτεμβρίου το μικρό μου λουκουμάκι. Ατίθασο, ζωηρό, πολύ χαϊδεμένο και απίστευτα τρυφερό. `Εκλεισε τα τέσσερα και το στοματάκι της δε σταματάει να τραγουδά και να λέει ιστορίες ( τις περισσότερες φορές φανταστικές) όλη την ημέρα, non-stop.
`Εχει αδυναμία στο μπαμπά της και όταν έρχεται από τη δουλειά, παίρνει φόρα και πέφτει επάνω του με δύναμη φωνάζοντας "μπαμπάκααα μουυυ". Την αδελφή της, την παρακολουθεί σε ό,τι κι αν κάνει και ό,τι πει εκείνη είναι νόμος. 
`Ομως είναι και απίστευτη ζουζούνα. Το μυαλό της είναι συνέχεια στη σκανταλιά. Αν δεν της δώσεις σημασία ή δεν της ικανοποιήσεις μία επιθυμία της τη στιγμή που θέλει, ξέρει πως να σου τραβήξει την προσοχή και να σε κάνει να το ξανασκεφτείς.
Να μερικά δικά της καμώματα, που άλλοτε με τρελαίνουν και άλλοτε με ξετρελαίνουν.
Το πρωί που πάμε στον παιδικό, συνήθως κρατιέται από το πόδι μου, κλαίει και αρνείται να μπει στην τάξη της, μέχρι να δει τη δασκάλα της. 
Το καλοκαίρι, με τη δίχρονη μικρή της αδελφής μου ήταν συνέχεια σε κόντρα. Τώρα που έφυγαν και γύρισαν στο Μόναχο, το λουκουμάκι μου λέει: " Μαμά, πρέπει να πάμε στο Μόναχο, το κοριτσάκι μας είναι μόνο του" και παίρνει μία έκφραση λυπημένη.
`Οταν αρρώστησε ο παππούς της και μπήκε στο νοσοκομείο για επέμβαση, ρωτούσε συνέχεια πως είναι και όταν γύρισε στο σπίτι, ήταν εκεί και τον περίμενε και όλο πήγαινε κοντά του και κουλουριαζόταν επάνω του σα γατάκι.
Τις προάλλες μας επισκέφτηκε μία συγγενής που είναι γιατρός. Καθίσαμε λοιπόν στο τραπέζι να φάμε και η μικρή δε έτρωγε (κατά την προσφιλή της συνήθεια), άρχισα λοιπόν να της λέω τα γνωστά περί ανάπτυξης και δύναμης και επειδή δεν έπιαναν της είπα: " Αν θέλεις ρώτα και τη Μ. που είναι γιατρός" και ακολουθεί ο παρακάτω διάλογος.
"Μ. είσαι γιατρός;"
"Ναι"
"Α, ωραία κι εγώ είμαι ακτινίατρος"
Την ημέρα των γενεθλίων της ο νονός και η νονά της, της έκαναν δώρο ένα ποδήλατο. Φυσικά, κατέβηκε αμέσως στον κήπο για να κάνει βόλτα, χτυπούσε το κουδουνάκι και έκανε απίστευτη φασαρία από τη χαρά της. Το βράδυ τη ρώτησα ποιο ήταν το δώρο που της άρεσε περισσότεροκαι ήμουν σίγουρη για την απάντηση.
"Η Μπάρμπι που μου πήρες, για να βάζω μέσα το σαμπουάν μου" (ένα μπουκαλάκι που χρησιμοποιείται για αφρόλουτρα και σαμπουάν, με τη φιγούρα της Μπάρμπι).
"Δεν ήταν το ποδήλατο;" τη ρώτησα παραξενεμένη.
"Το ποδήλατο ήταν, αλλά δεν ήθελα να σε στενοχωρήσω".
Ξέρω είναι το πιο γλυκό παιδί του κόσμου και είναι δικό μου!!!

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

`Οχι άλλο άγχος...



via Pinterest








Χθες το πρωί, στο γυμναστήριο, είχαμε μία συζήτηση με τις μαμάδες και τις υπόλοιπες κυρίες που τα παιδιά τους έδιναν φέτος πανελλήνιες. Η μία κυρία ήταν φιλόλογος σε ιδιωτικό σχολείο, και έλεγε ότι τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών ήταν τόσο δύσκολα, που και η ίδια μόνο με τις λεξιλογικές της σημειώσεις μπόρεσε μετά από μία ώρα να  μεταφράσει το άγνωστο κείμενο. Επίσης ανέφερε ότι ο γιος της, που έδινε Μαθηματικά, είχε τόσο δύσκολα θέματα, που προκάλεσαν την αντίδραση και της Μαθηματικής Εταιρείας.
Η δεύτερη κυρία ήταν δασκάλα και το παιδί της φέτος πάει στην Α' Γυμνασίου. `Ελεγε λοιπόν, ότι όλο το χειμώνα ήδη από φέτος, η ζωή τους περιστρεφόταν γύρω από το σχολείο και τα διαγωνίσματα. "Δε μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε πιο δημιουργικά τα Σαββατοκύριακα μας, γιατί πάντα έγραφε" είπε και ένιωσα κάτι να με πλακώνει.
Πραγματικά, παρόλο που ως οικογένεια, ακόμα απέχουμε απ' όλη αυτή τη φρενίτιδα των φροντιστηρίων και των πανελληνίων και των συνεχόμενων εξετάσεων, θυμήθηκα το δικό μου άγχος και των γονιών μου όταν έδινα πανελλήνιες. `Ετσι και οι δικοί μου, δε θυμάμαι να βγαίνουν ούτε για μία βόλτα, κάθονταν και έδιναν κι αυτοί τις δικές τους πανελλήνιες ... γιατί για κάποιο ανεξήγητο λόγο, οι πανελλήνιες και ίσως αυτό να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, σε καταξιώνουν σ' ένα κοινωνικό σύστημα απολύτως διαβρωμένο και αναξιοκρατικό.
Περνάς ατελείωτες ώρες διαβάσματος, χωρίς να έχεις επαφή με βιβλιοθήκη (!!!) την οποία και συναντάς για πρώτη φορά ως πρωτοετής πια στη σχολή σου. Μαθαίνεις απέξω ημερομηνίες και γεγονότα, τύπους, συνιστώσες και αλγεβρικές εξισώσεις και δεν έχεις κάνει ποτέ ένα πείραμα στο ανύπαρκτο χημείο του σχολείου.
Βρίσκεσαι μετά από πολύ κόπο και έξοδα στο πανεπιστήμιο, νιώθεις ότι έχεις εκπληρώσει τα όνειρά σου και φυσικά και τα όνειρα των γονιών σου (γιατί δε σου φτάνει το δικό σου άγχος, κουβαλάς και το δικό τους) και σου ζητούν να αναλύσεις ένα κείμενο και να τεκμηριώσεις κριτικά μία ερώτηση και αρχίζει το γλέντι. Γιατί εδώ δεν υπάρχουν λύσεις σε βοηθήματα, ούτε παπαγαλίζεις μία απάντηση απέξω και τη γράφεις την άλλη μέρα.
Εν ολίγοις, σου ζητούν να κάνεις κάτι για το οποίο δεν έχεις εκπαιδευτεί, μπαίνεις σε άγνωστα νερά και όλα αυτά μπορεί να σε απαγοητεύσουν, όπως ακριβώς συνέβη και με τα χιλιάδες παιδιά που δεν "έγραψαν" στα Μαθηματικά και στα Αρχαία.
Τόσα χρόνια λοιπόν εκτρέφουμε με όλες μας τις δυνάμεις ένα σύστημα παράλογο. Απίθανα θέματα εξετάσεων, λες και οι μαθητές δεν πρέπει να εξετάζονται στο επίπεδο γνώσεων που τους προσφέρει το σχολείο και στη συνέχεια να ανακαλύπτουν ότι τελικά ήταν απροετοίμαστοι γι' αυτό που τους περιμένει στα αμφιθέατρα.
`Ολ' αυτά τα χρόνια, να αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνει αλλαγή, όχι μόνο στο σύστημα των πανελληνίων, αλλά και στο γενικότερο εκπαιδευτικό σύστημα και όλ' αυτά τα χρόνια, να συντηρούμε μία άρρωστη και ψυχοφθόρα κατάσταση για όλους και κυρίως για τους μαθητές, που τους κάνουμε να πιστεύουν ότι όλη τους η ζωή κρίνεται από μία τρίωρη εξέταση!!!
Αν θέλω οι κόρες μου να σπουδάσουν; Ναι το θέλω ακόμα κι αν πρόκειται να ακολουθήσουν διαφορετικό επαγγελματικό προσανατολισμό, από αυτό που θα σπουδάσουν και από τώρα προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι το να σπουδάσουν θα πρέπει να είναι ένας στόχος στη ζωή τους. `Ομως θέλω να μορφωθούν πολύπλευρα, να αποκτήσει η σκέψη τους ευελιξία και να μάθουν να ψάχνουν πίσω από τις λέξεις.
 Δεν αντέχω άλλο αυτή τη στείρα αναπαραγωγή γνώσεων που καθόλου δεν τροφοδοτεί το πνεύμα και μας στέλνει στα πανεπιστήμια πραγματικά σαν ψάρια έξω από το νερό. `Οπου βέβαια εκεί αναμένουμε να γίνει το θαύμα, το οποίο όμως δε συντελείται, γιατί και η κατάσταση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στη χώρα μας είναι επιεικώς για γέλια ή για κλάματα (ας διαλέξει ο καθένας ό,τι του ταιριάζει περισσότερο), αλλά εδώ ανοίγουμε άλλο πονεμένο και πολύπαθο κεφάλαιο της Ελληνικής Εκπαίδευσης....




Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Τ' αδύνατα δυνατά.



Σήμερα παρακολουθήσαμε μία πολύ δυνατή παράσταση. Ο τίτλος της, "Τ' αδύνατα δυνατά" και ήταν μία επιλογή εξαιρετική. Το αποφασίσαμε χθες το βράδυ με τη μαμά των φιλενάδων της κόρης  μου και το πρωί βρεθήκαμε στο θέατρο στο Γκάζι. Βγάλαμε τα εισιτήρια και περιμέναμε με πολλά ακόμα παιδάκια και τους γονείς τους να αρχίσει η παράσταση.
Εμφανίστηκαν στην κορυφή της σκάλας δύο κοπέλες, οι οποίες μας προσκάλεσαν να ανέβουμε, καλημερίζοντάς μας στα γαλλικά και αφού μπήκαμε στην αίθουσα, η οποία γέμισε ασφυκτικά, χωρίς υπερβολές, οι κοπέλες μας υποδέχτηκαν η μία σκαρφαλωμένη σε μία σιδερένια δοκό και η δεύτερη έκανε σπαγκάτ ανάμεσα σε δύο καρέκλες.
Αν μη τι άλλο εντυπωσιακή υποδοχή, σκέφτηκα και κατάλαβα ότι είχαν ήδη καταφέρει να τραβήξουν την προσοχή των κοριτσιών. Το έργο ξεκίνησε και μέχρι το τέλος, επικρατούσε απόλυτη ησυχία, δε βρέθηκε ούτε ένα παιδάκι να διακόψει με οποιοδήποτε τρόπο την παράσταση. Οι ηθοποιοί εξαιρετικοί, με όλη τη σημασία της λέξης, το ζούσαν το έργο και είχε τόση δύναμη ο τρόπος που έπαιζαν...
Το ίδιο το έργο πραγματευόταν ένα θέμα πολύ επίκαιρο, το bullying. `Ενα αγόρι αλλάζει σχολείο και στο νέο σχολικό περιβάλλον όλοι το κοροϊδεύουν, του φέρονται υποτιμητικά και εκείνο φοβάται, δε μιλάει σε κανέναν, ώσπου φτιάχνει στο μυαλό του έναν φανταστικό φίλο και μαζί ξεκινούν το μακρύ και δύσκολο ταξίδι που θα μετατρέψει το φοβισμένο και χωρίς αυτοπεποίθηση αγόρι, σ' ένα παιδί χαρούμενο, με θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
Δεν έχω λόγια να περιγράψω πόσο πολύ ευχαριστήθηκα αυτή την έξοδο με τα κορίτσια μου και πιο πολύ χαίρομαι που κατάλαβαν το νόημα της παράστασης. Ακόμα και η μικρή (παρότι δεν ήταν για την ηλικία της) κατά κύριο λόγο όμως οι μεγάλες, συνειδητοποίησαν ότι "οι δυνατοί δεν είναι αυτοί που χτυπάνε...είναι αυτοί που βοηθάνε" όλους εκείνους που έχουν ανάγκη από φίλους, από κατανόηση από συμπαράσταση, γιατί μπορεί να είναι διαφορετικοί.
Βγήκα από το θέατρο κι ένιωσα ότι έχει πάει η σκέψη μου ένα βήμα παρακάτω. Σκέφτηκα ότι δε φτάνει μόνο να λέμε στα παιδιά μας τί πρέπει να κάνουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν μία κατάσταση που τα φέρνει σε δύσκολη θέση, εξαιτίας της συμπεριφοράς των άλλων, αλλά και τί πρέπει να κάνουν για να μην  προκαλέσουν με τη δική τους συμπεριφορά τους άλλους. Αλήθεια, πόσοι γονείς έχουμε σκεφτεί ποτέ ότι το παιδί μας μπορεί να έχει δυσάρεστη συμπεριφορά για κάποιο άλλο παιδάκι στο σχολείο και τί έχουμε κάνει για να το αποτρέψουμε;
Πρόσφατα μία συνάδελφος μου είπε ότι η κόρη της, που πάει επίσης στην πρώτη δημοτικού, όπως η δική μου, της είπε κάτι που συνέβη στο σχολείο ανάμεσα σε 'κείνη και σε μία συμμαθήτριά της, που προσωπικά με σόκαρε. Δε θα αναφέρω εδώ τί ειπώθηκε, όμως όταν αντιλαμβάνεσαι ότι το παιδί σου μπορεί να πέσει θύμα οποιασδήποτε μορφής βίας και μάλιστα από εκεί που δεν το περιμένεις, αυτό σε ξεπερνά.
Ας συζητήσουμε με τα παιδιά μας, ας έρθουμε πιο κοντά τους και ας τους δίνουμε ερεθίσματα για το μυαλό και το πνεύμα τους. Είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος να τα θωρακίσουμε και να τα βοηθήσουμε να ωριμάσουν.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Κουβέντες...


via pinterest

Τις τελευταίες μέρες περνάμε δύσκολα, η μικρή είναι με βρογχίτιδα και ψήνεται στον πυρετό. Η γιατρός έχει δώσει αντιβίωση και εισπνοές, όμως το λουκουμάκι με δυσκολεύει πολύ...κλαίει, δε θέλει να βλέπει τα φάρμακα και μόνο τις εισπνοές κάνει ευχάριστα (μάλλον της αρέσει η μάσκα).
Ωστόσο, είναι σα να ωρίμασε τις τελευταίες μέρες τόσο η γλωσσίτσα της, όσο και το μυαλουδάκι της. 
Την Παρασκευή το βράδυ, η μεγάλη μου είχε μείνει στη μαμά μου και η μικρή αφού γυρίσαμε σπίτι και κατάλαβε ότι η αδερφή της δε θα ερχόταν αργότερα, όπως της είχα πει, θύμωσε και άρχισε να γκρινιάζει. Τελικά την πήρε ο ύπνος, τα ξημερώματα ξύπνησε καθώς της έβαζα θερμόμετρο και μου λέει:" Μαμά που είναι η αδερφή μου;" "Κοιμάται" της λέω και προσπαθώ να αλλάξω κουβέντα για να μην αρχίσει τη γκρίνια, γυρίζει με κοιτάζει και μου λέει "Κάνεις λάθος μαμά, ξέρεις πολύ καλά ότι είναι στη γιαγιά".
Χθες, η μεγάλη ήταν στο δωμάτιο και έπαιζε αρμόνιο, η μικρή πήγαινε και την ενοχλούσε συνέχεια, τελικά η μεγάλη της είπε να βγει από το δωμάτιο και της έκλεισε την πόρτα. Εγώ ήμουν στο δωμάτιό μου και δεν είχα καταλάβει τί έγινε, ώσπου έρχεται η μικρή και μου λέει με ύφος λυπημένο: "Μαμά να ξέρεις η αδερφή μου με πλήγωσε".
"Γιατί τί συνέβη;" 
"Με έβγαλε από το δωμάτιο και μου έκλεισε την πόρτα... αυτό με πλήγωσε πολύ!".
Εμένα πάλι αυτές οι κουβέντες με κάνουν να συγκινούμε, με την έννοια ότι συνειδητοποιώ πως τα κοριτσάκια μου μεγαλώνουν και θέλω να τα γράφω όλα αυτά που τόσο αυθόρμητα λέγονται και με εκπλήσσουν, γιατί πολύ σύντομα δε θα είναι πια παιδικές κουβεντούλες...